02 nov.
QUINS BENEFICIS APORTA EL SÈSAM?
Les llavors de sèsam contenen aproximadament entre un 50-60% d’oli d’alta qualitat ric en àcids grassos instaurats (linoleic, oleic), fibra, macronutrients (zinc, magnesi, fòsfor, calci) i antioxidants naturals que confereixen a una bona capacitat funcional sobre la salut.
Altres compostos disponibles al sèsam són els fitoesterols entre els quals s’inclouen el sitoesterol, campesterol, estigmasterol; entre d’altres. Aquests són triterpens amb una àmplia bioactivitat, que inclouen efectes antiinflamatoris, antibacterians, antioxidants i mutagènics. Per tant:
– Afavoreixen el funcionament de l’aparell digestiu i protegeix la flora bacteriana.
– Els àcids grassos poliinsaturats ajuden a reduir el colesterol i, per tant, prevenen malalties carddiovasculars.
– Enforteix el sistema nerviós.
– Retarda l’envelliment cel·lular.
– Millora la circulació.
Per aprofitar les propietats del sèsam al nostre organisme hem de triturar les llavors fins que quedin parcialment mòltes. Si no es trituren abans d’incorporar-les, cal mastegar-les molt bé, sinó no podrem absorbir tots els seus nutrients. També és millor torrar-les; es poden torrar fàcilment a casa utilitzant una paella. Només les hauràs de torrar a foc baix per no alterar les propietats durant uns 3 minuts o fins que desprenguin aroma.
Podem prendre amb varietat d’aliments: amanides, batuts, iogurts, verdures, barrejar-les amb cremes…a més d’això les llavors de sèsam també ofereixen una aroma i un sabor agradables que no passa desapercebut. El tahini és un dels productes estrelles actualment relacionat amb les llavors de sèsam. Consta d’una pasta suau i cremosa elaborada de llavors de sèsam torrades i mòltes i és un ingredient fonamental de moltes elaboracions a diferents regions com ara l’humus.