En la majoria de casos és possible fer la reconstrucció microquirúrgica alhora que s’extirpa completament el tumor de mama, evitant a la pacient l’experiència de veure mastectomitzada i així evitar el trauma psicològic postmastectomia i aconseguir els millors resultats estètics.
Quan la mama es reconstrueix al mateix temps que es realitza la mastectomia, tècnica anomenada reconstrucció immediata, la pacient es desperta de la intervenció amb un contorn mamari adequat, evitant l’experiència de veure amb la mama amputada. El benefici psicològic d’aquesta tècnica és clar.
La tècnica de reconstrucció immediata exigeix una col·laboració estreta entre el cirurgià que s’extirpa la mama i el cirurgià plàstic, ja que és necessària la presència de tots dos quan s’intervé. Aquesta situació no és possible en hospitals on no hi ha cirurgià plàstic, situació que fa necessari retardar la reconstrucció, que serà realitzada en un altre centre.
En alguns casos, però, la reconstrucció cal postposar-la, tècnica anomenada reconstrucció diferida per diverses raons. Algunes dones no se senten còmodes parlant de la reconstrucció mentre intenten adaptar-se al fet d’haver estat diagnosticades d’un càncer de mama. Altres dones simplement no volen més intervencions que les estrictament necessàries per curar la malaltia. Altres vegades, l’ús de tècniques més complexes de reconstrucció fa aconsellable retardar la reconstrucció per no estendre excessivament la intervenció. Si hi ha problemes mèdics associats, com obesitat, hipertensió, també pot ser necessari retardar la reconstrucció.
En qualsevol dels casos, l’important és disposar d’una informació adequada i clara sobre les possibilitats de reconstrucció abans de ser intervinguda, per enfrontar-se a l’operació de la forma més positiva possible.