21 febr.
Dermopigmentació mèdica i maquillatge permanent facial
Què és i en què consisteix la micropigmentació?
La micropigmentació, també coneguda com dermopigmentació o maquillatge permanent, és un tractament que consisteix en la introducció de pigments inorgànics en la pell mitjançant agulles estèrils. Està indicada com a teràpia cosmètica o com a teràpia complementària en cirurgia reparadora.
L’elecció del color del pigment i la forma (disseny de aureoles, forma de celles, llavis o línia d’ulls) es realitza previ estudi del color de la pell i l’anatomia de la pacient. Serà ella qui decidirà el color i la forma que més li agrada.
Aquesta tècnica es realitza amb anestèsia local tòpica o també amb anestèsia local infiltrada. La micropigmentació mèdica no requereix hospitalització. És un tractament ambulatori d’una durada aproximada de dues hores, després del qual la pacient pot marxar a casa.
La tècnica consisteix en la introducció de pigments a la dermis, a 1-2 mm de profunditat, mitjançant agulles de petit calibre. El grossor de les diferents capes de la pell (epidermis i dermis) és irregular i, encara introduint el pigment a la mateixa profunditat, pot ser necessari un retoc, en algunes ocasions, al cap d’un mes, per a la seva total fixació.
La realització de la micropigmentació té tres fases:
- Disseny en la qual es decideix color i forma.
- Aplicació del pigment amb un període de cicatrització d’una setmana.
- Repàs del pigment que es pot realitzar a partir del mes de la primera aplicació.
Produeix al·lèrgies?
Els pigments que s’utilitzen són naturals, d’origen mineral, estan constituïts per ingredients inerts (òxid de ferro i titani), són estèrils i biocompatibles; especials per poder ser introduïts a l’organisme sense rebuig. En utilitzar pigments inorgànics, la possibilitat d’al·lèrgies és pràcticament nul·la. No obstant això, sempre practiquem una prova d’al·lèrgia darrere l’orella a la primera visita.
El tractament és dolorós?
El tractament no és molt dolorós, no obstant això, si la pacient fos molt sensible es pot aplicar anestèsia tòpica o fred directe a la zona. En el nostre cas, en ser un metge qui realitza el tractament, pot aplicar anestèsia local injectada a la zona per eliminar tot el dolor.
Riscos i complicacions
La micropigmentació pot comportar riscos i complicacions comunes a qualsevol tractament com a hematomes, edemes o inflamació que remetran generalment en poc temps sense necessitat de ser tractats.
Tot i així, els riscos i complicacions específiques d’aquest tractament són:
o Eritema (vermellor) o inflamació que desapareix en 24 a 48 hores.
o Possible aparició de crostes en el període de cicatrització.
o És rara l’aparició d’hematomes, que es resoldran en un curt període de temps.
o Reaparició de l’herpes en casos extranys.
o És altament improbable la lesió de la pròtesi en el cas de aureoles mamàries atès que el pigment es col·loca superficial.
Les substàncies i aparells que emprem han estat autoritzats per al seu ús en medicina estètica i ostenten la marca CE i nombre de registre sanitari corresponent.
Contraindicacions
- Dermatosis actives
- Història o evidència de queloides
- Embaràs
- Desordenis psiquiàtrics
- Discràcies sanguínies
Quan dura la micropigmentació?
Cal tenir en compte que el pigment és més intens al principi i va esvaint-se gradualment, en una mitjana de 3 a 5 anys. La durada del pigment varia segons el color del pigment utilitzat, l’edat de de la pacient, el tipus de pell i altres factors externs. Passat aquest temps es pot repassar, si es desitja, perquè el color conservi la mateixa intensitat inicial.
Informació post-dermopigmentació
Després de la realització del tractament es produeix una inflamació secundària al traumatisme provocat per la penetració repetida de les agulles per dipositar el pigment. Por sortir una vermellor al voltant de la zona tractada i el color de la zona pigmentada és molt intens, però no sol produir dolor. En cas de sentir molèsties pot prendre analgèsia habitual amb ibuprofeno o paracetamol.
Als dos o tres dies s’inicia el procés de cicatrització amb la formació d’una crosta que dura al voltant de 4-5 dies. Fa l’efecte que el color s’ha enfosquit, però aquesta apreciació desapareix al caure la crosta. Al voltant de 7-10 dies després del tractament s’eliminen les capes superficials de la pell. És ara quan s’aprecia una disminució de la intensitat del color per dos motius: per la pèrdua de la crosta i per l’eliminació del pigment de les capes més superficials de l’epidermis per renovació cel·lular. Aquest és el motiu pel qual no es recomana retocar abans que passi un mes del tractament.
A la 1ª setmana es produeix un augment del to escollit.
A la 2ª setmana es produeix una disminució del color.
En la 3ª, s’estabilitza el color.
Recomanacions per a la pacient després del tractament:
- Després del tractament pot presentar-se alguna inflamació o vermellor que durarà unes hores. És important tenir en compte que es produeix una petita lesió en la pell que haurà de cuidar-se de forma correcta, per això s’aplicarà la pomada recomanada pel metge diàriament durant una setmana perquè la zona micropigmentada sempre estigui hidratada tenint la precaució de no gratar ni fregar bruscament. En aquest temps la tonalitat del color serà més fosca (excés de pigment que cau aproximadament en cinc o sis dies). Durant aquest temps, no ha d’exposar al sol la zona tractada ni prendre rajos UVA ja que aquesta podria patir lesions importants o hiperpigmentar de manera irregular.
- Perquè el color no s’alteri durant el procés de cicatrització es seguiran les següents recomanacions durant una setmana:
o No farà sauna ni es banyarà a la platja o a la piscina.
o Per a ulls, llavis i celles: no maquillar la zona pigmentada, no prendre el sol, no banyar-se al mar o a la piscina, no utilitzar netejador facial ni tovalloletes netejadores (es rentarà amb aigua i sabó neutre) no utilitzar crema a la zona excepte la indicada. Tampoc podrà depilar-se els llavis ni realitzar tractaments molt agressius. En el cas de les parpelles, no podrà fer arrissat ni aplicar tint a pestanyes o celles.
o Per a llavis: s’evitarà menjar àcids (amanides amb vinagre o llimona) i prendrà sucs (taronja, aranja) amb palla per evitar que l’àcid prengui contacte amb el pigment. No prendre el sol.
o Per aurèoles: no prendre el sol, no banyar-se al mar o a la piscina. No fer saunes.
El nostre equip
Fabiola Duarte és la persona encarregada d’aquest servei, per la seva professionalitat i atenció personalitzada.
Zones que es poden micropigmentar
. CELLES
Qualsevol dona, per mitjà del maquillatge permanent, pot donar forma a les seves celles, camuflant les poc poblades, fer-les més allargades i també canviar la forma. També és possible corregir l’alopècia de celles i pestanyes.
Abans d’un tractament de micropigmentació es fa un estudi del rostre de la pacient per establir la forma més afavoridora i es realitza una prova amb diferents models de celles perquè la pacient triï el que li resulti més afavoridor.
Utilitzant el sistema de pèl a pèl evitem l’efecte de “celles pintades”. Buscarem sempre la naturalitat: tonalitats delicades, amb formes no massa exagerades.
El color s’escull entre la gamma que harmonitzi amb el rostre de la pacient tenint en compte el to de la pell i el color del cabell, la densitat de les celles i el color d’ulls.
. EYE-LINER
L’objectiu d’aquest tractament és aconseguir una mirada més expressiva, amb més vida i simular un major volum de pestanyes, el que li dona una forma més ovalada.
Aplicant simplement una mica de màscara de pestanyes s’obtindrà un resultat òptim en el maquillatge diari, però si no desitges maquillar-te (per exemple a la platja, la piscina o la sauna) els teus ulls tindran un aspecte natural i estaran plens de vida i d’expressivitat.
Per aquest tractament es trien sempre tonalitats naturals: negre, marró o verd oliva.
Aquest és un tractament molt adequat per a persones amb pestanyes escasses, amb llagrimal excessiu o amb presbícia (vista cansada) que tenen pitjor visió d’aprop per fer-se la ratlla cada matí.
. LLAVIS
El maquillatge permanent de llavis té diversos objectius:
-Embelliment de llavis: és un dels procediments més sol·licitats, tant per a joves com para grans. Es pretén no haver de retocar el seu aspecte constantment, donant la sensació d’estar arreglada les 24 hores.
– Augment de contorn labial: per aconseguir els llavis més gruixuts i sensuals.
– Correcció de llavis : la micropigmentació pot corregir petites imperfeccions o asimetries dels llavis. Pot reconstruir el dibuix dels llavis per gaudir d’una simetria perfecta. Es poden aconseguir multitud d’efectes, des de corregir petites imperfeccions com la falta de simetria fins a millorar llavis leporins, llavis amb cremades o amb cicatrius i defectes després de exéresis de lesions. A més podem ajustar paràmetres com la curvatura o proporció entre llavi superior i inferior. També podem recuperar la pèrdua de color i definició del llavi a causa de l’edat.
. AURÈOLA MAMÀRIA
Es realitzen dos tipus de tractaments:
- Reconstruccions del complex aurèola-mugró. Mitjançant aquest sistema es pot tornar a dibuixar la aurèola i també el mugró (en el cas que no s’hagi reconstruït prèviament) en dones intervingudes de reconstrucció mamària després d’una mastectomia per càncer de mama.
- Camuflage de cicatrius periareolares: per dissimular les cicatrius produïdes després de cirurgies d’augment, reducció o elevació de mames.
La reconstrucció del complex aurèola-mugró és el complement final de la reconstrucció mamària. L’objectiu és retornar, a la nova mama reconstruïda, el seu aspecte natural i aconseguir simetria amb l’altra mama, potenciant l’autoestima de la pacient.
Per algunes pacients saber que la mama pot reconstruir-se amb un bon resultat estètic és vital per portar amb més optimisme tot el tractament que comporta el càncer de mama. La micropigmentació ajuda a recuperar l’aspecte de la areola després de la reconstrucció d’una o ambdues mames. Uns mesos després de la reconstrucció mamària es realitza la reconstrucció del mugró. Als 3 mesos, ens trobarem amb un jaç estable i un mugró que ja haurà aconseguit la grandària i la forma definitive. És ara quan realitzem el tatuatge, donant la forma aurèolar, aconseguint una pigmentació o coloració el més estable possible i intentant aconseguir un resultat òptim el més semblat possible a la aurèola de l’altra mama. Depenent del tipus de mastectomia i reconstrucció mamària, la pell conservarà major o menor sensibilitat. Si la pell està sensible, la doctora pot injectar-li anestèsia local que farà que no senti cap dolor durant el tractament. La micropigmentació mèdica sol realitzarse en dos temps. És probable que en un futur sigui necessari un repàs, ja que hi ha tendència a perdre una mica de pigmentació.
Després del tractament pot aparèixer una lleugera inflamació local que durarà algunes hores. No cal oblidar que es produeix una lesió a la pell que s’haurà de cuidar, aplicant una pomada antibiòtica, durant una setmana. La pell triga a regenerar-se entre 30 i 40 dies. Els primers dies el color és molt viu i intens però a mesura que passen els dies va perdent intensitat i roman el color definitiu. Durant aquest temps no haurà d’exposar al sol la zona tractada ni prendre rajos UVA ja que la pell podria patir importants lesions o pigmentar-se de forma irregular i alterar el resultat del treball realitzat. En la setmana posterior, haurà d’aplicar-se la pomada recomanada pel metge perquè la zona intervinguda estigui perfectament hidratada, tenint la precaució de no gratar-la ni fregar-la enèrgicament. Durant aquesta setmana, la tonalitat del color serà més fosca a causa de les petites crostes que cauran, aproximadament, als 5 o 6 dies. Durant les dues setmanes posteriors a la micropigmentació mèdica haurà d’evitar la sauna o banyar-se a la platja o piscina.
. CICATRIUS I CREMADES
Es recomana aquest tractament quan la diferència de color entre la cicatriu o la zona cremada i la pell del voltant és molt gran.
. VITÍLIGOS
Es tracta de camuflar la zona igualant el color de la part despigmentada amb el de la pell sana.
. REPOBLACIÓ CAPIL·LAR ÒPTICA
Permet dissimular aquelles zones del coll cabellut on existeix alguna cicatriu o calvície incipient. No serveix per a zones on la calvície és molt manifesta.
Existeix algún perill o contraindicació?
En principi és un tractament ambulatori bastant senzill, però cal tenir en compte diversos factors perquè la micropigmentació es dugui a terme de forma segura:
– La higiene del material i del lloc on es treballa.
– El color que s’escull, que sigui el més natural possible.
– Que la pacient no tingui herpes ni febre el dia del tractament.
– Deixar el temps convenient entre sessió i sessió.
– Seguir les cures recomanades després del tractament.
Es pot fer vida normal després del tractament?
Si el seu treball o obligacions li requereixen una imatge impecable, ha de tenir en compte que durant unes hores la zona tractada pot estar una mica inflada i enrogida, i durant una setmana el color pot veure’s més fosc i intens.
Una vegada feta la micropigmentació, pot modificar-se el color?
És més fàcil pujar el color si ha quedat clar. En canvi, si és fosc, costa més aclarir-ho, encara que es pot aconseguir. En cas de dubtes, és millor començar per un to més suau, per si de cas.
Per aquelles persones que a l’hora de maquillar-se els agrada canviar de colors segons l’època de l’any, és convenient tenir en compte que la micropigmentació no és tan senzilla, no es pot fer cada sis mesos i canviar de to. Per aquest motiu, és convenient utilitzar colors naturals, i, en una ocasió especial com unes noces, es podria maquillar a sobre per un dia.
Es necessita un repàs?
En el 75% dels casos, a causa de la irregularitat de la pell, fa falta un petit retoc al cap d’un mes.
Quan ha de realitzar-se en el cas que fos necessari?
El repàs es realitzarà entre 1-2 mesos posteriors al tractament, temps necessari perquè la pell s’hagi regenerat. Si repasséssim abans, podríem lesionar la pell i deixar seqüeles irreversibles.
Què succeeix quan no torna a repassar-se una micropigmentació?
Amb els anys aniria esvaint-se de manera uniforme, de manera que es veuria igual que al principi però cada vegada més tènue.