fbpx
Importància de triar un bon cirurgià plàstic certificat a Espanya

És tan important triar un bon cirurgià plàstic certificat?

Si en una boutique compres roba que després no et combina tan bé com t’havien suggerit, més enllà del disgust no hi ha conseqüències realment greus. Tampoc n’hi hauria amb un menú que no estava tan bo, un mòbil que no fa tantes bones fotos…

Això, com és evident, no és així en la cirurgia plàstica i medicina estètica. Parlem de salut física i mental. Si alguna cosa surt malament, aquí sí que pot haver-hi conseqüències greus que no es resolen demanant una simple devolució. D’aquí la importància de posar-se en mans d’un cirurgià plàstic certificat.

 

 

El perill de no triar un bon cirurgià plàstic certificat

És la teva salut la que està en joc

De entrada, crec que és honest dir que el fet que et tracti un cirurgià plàstic certificat tampoc et dóna el 100% de garantia d’èxit en una cirurgia. 

No oblidem que això és medicina i entrar a un quiròfan. 

Però el que està clar és que si et tracta una persona no acreditada assumeixes molts més riscos. Més risc de complicacions, d’un mal resultat o que, en general, les coses no surtin com esperes. 

Un professional mèdic qualificat té la preparació necessària per intervenir de la forma més segura, precisa i satisfactòria possible. I per resoldre problemes que puguin sorgir (mai no hi haurà un risc zero).

La amenaça de l’intrusisme

La cirurgia i medicina estètica genera un gran benefici, cosa que ha atraït “pseudo-professionals” moguts per un interès econòmic. Un interès que es prioritza davant del bon fer i que, en el pitjor dels casos, es cobra víctimes. 

Un intrusisme que es dóna a diversos nivells.

En primer lloc, i el que en la meva opinió és més preocupant: gent aliena a aquest sector que ha decidit que invertir-hi és rendible. En moltes ocasions, forcen els professionals a realitzar procediments no indicats només amb la intenció de facturar. 

Això és un risc directe per al pacient. 

En segon lloc, metges i no metges sense la preparació adequada ara posseeixen centres en què fins i tot es veuen capaços de formar. I no veuen inconvenient en fer infiltracions, cirurgies, làser… 

Tractaments que poden tenir complicacions catastròfiques. 

Un cas molt sonat va ser el de Sara Gómez el 2022, que tristament va morir un mes després d’una lipoescultura. Al parecer presentava múltiples lesions internes per la mala praxis durant la intervenció. 

La va operar un cirurgià cardiovascular, no plàstic certificat. 

Un exemple desolador d’intrusisme en la cirurgia plàstica que ha motivat la “Llei Sara” per erradicar-lo. Perquè, malauradament, seguim vivint autèntiques tragèdies. Pacients desemparats amb problemes que a vegades ni tenen solució. 

Sonarà banal… però sabater a les teves sabates.

 

Cómo puedo saber si en España un cirujano plástico está certificado

Estudis necessaris a Espanya per exercir com a cirurgià plàstic

Ser cirurgià plàstic exigeix una formació molt específica.

A Espanya primer cal graduar-se en Medicina, que són 6 anys d’universitat. Després cal especialitzar-se en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora via MIR, que són uns altres 5 anys de preparació en un hospital.

Això és el que et certifica i capacita com a cirurgià plàstic.

Dos matisos importants:

    • No hi ha una especialitat de “cirurgia estètica i/o cosmètica”. És “Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora”, que és com ho ha d’indicar el especialista.
    • Abans s’anomenava llicenciatura en Medicina i Cirurgia al grau en Medicina. No obstant això, encara que digués “cirurgia” no capacitava per exercir com a cirurgià plàstic. S’havia i s’ha de realitzar l’especialització via MIR.

Com comprovar si un metge està certificat i qualificat

Tens diverses maneres.

Per verificar que és metge, pots accedir als cercadors de col·legiats que solen oferir les webs dels col·legis oficials. Si ho és, allí trobaràs les seves dades (el meu número de col·legiat és el 30493 al Col·legi de Metges de Barcelona)

La SECPRE (Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica) té un cercador de cirurgians plàstics certificats a Espanya. Si al cercar-lo et surt el seu perfil, llavors té l’especialitat.

En el meu cas, per exemple, si poses “Víctor Hernàndez Machado” veuràs la meva fitxa.

A més de fer aquestes comprovacions, revisa el seu currículum, experiència i trajectòria. Això sí… molta cura amb basar-te en els perfils d’Instagram. No són rares les pràctiques deshonestes per alterar la realitat.

Només els cirurgians plàstics poden realitzar intervencions estètiques?

Existeix una excepció. Especialitats com l’otorrinolaringologia, l’oftalmologia o la cirurgia maxil·lofacial permeten realitzar tractaments amb aquesta finalitat pel coneixement de l’àrea anatòmica.

En medicina estètica no està tan clar. La majoria de metges estètics no han fet el MIR i s’han dedicat a aquesta branca fent algun màster o curs.

 

Què més he d’exigir a un cirurgià plàstic certificat?

Honestedat i ètica

En medicina hi ha una màxima: primum non nocere.

El primer és no fer mal.

Un bon cirurgià plàstic certificat ha de prioritzar l’ètica professional i la seguretat del pacient per sobre dels diners. No hauria de practicar cap procediment del qual no estigui convençut que sap realitzar.

A Cànons Clinics és un dels nostres principals compromisos.

Hi ha detalls que t’ajudaran a detectar i triar aquelles clíniques, centres o metges que posen la teva salut per davant:

    • ¿Arriben a negar-te un tractament si ho consideren massa arriscat?
    • ¿Són realistes pel que fa als resultats que pots esperar?
    • ¿Et expliquen casos similars al teu, amb el bo i el dolent?
    • ¿Valoren les teves necessitats d’una forma integral?
    • ¿El tracte és honest i transparent?

Equip de primer nivell

Un cirurgià plàstic qualificat que es preocupa pel benestar dels seus pacients farà tot el que estigui a les seves mans per disposar del millor equip a la seva clínica. A nivell tecnològic, materials, infraestructura i personal humà.

Per a nosaltres és una prioritat. De fet, comptem amb quiròfans propis perquè el procés complet sigui molt més confortable (els requisits de seguretat perquè et donin l’autorització sanitària respectiva són molt exigents).

Formació continuada

Fonamental en un sector com aquest.

La cirurgia i medicina estètica és complexa i evoluciona diàriament. Per tant, un cirurgià plàstic ha de refrescar-se de manera constant per poder oferir els tractaments actuals més segurs i efectius.

Una senyal que ho fa és que estigui associat a societats científiques com la pròpia SECPRE, la ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) o la SELMQ (Societat Espanyola de Làser Mèdic Quirúrgic).

Bé, no només que “pertanyi”… sino que participa de manera activa. Que assisteix als congressos, que ell mateix doni ponències, que col·labora en assaigs clínics, etc.

Considero que això és fins i tot una manera de lluitar contra l’intrusisme.

A Cànons Clinics aquests són pilars crucials. És el que ens ha permès millorar i portar els darrers avenços als nostres pacients (com el novedós Argo Plasma per corregir la flacidesa corporal, amb el qual estem veient resultats molt bonics).

Si t’estàs plantejant una intervenció, espero que aquesta informació et serveixi per escollir un bon cirurgià plàstic certificat o metge estètic qualificat. Si t’agradaria contactar amb nosaltres, pots fer-ho en aquest botó:

Informat sense compromís

 

Imatge frontal de Dr. Víctor Hernàndez Machado. Director mèdico de Cànons Clinics

Dr. Víctor Hernàndez Machado. Director mèdic de Cànons Clinics

Cirurgià plàstic especialista en cirurgia facial i contorn corporal, amb experiència al sector privat des del 2001. Advoco per una cirurgia i medicina estètica honrada en què els resultats millorin, no canviïn.

Metge col·legiat a Barcelona núm. 30493, membre de la SECPRE i secretari general de la Societat Espanyola de Làser Mèdic Quirúrgic (SELMQ).

Currículum. LinkedIn.